FC Växjö

OM OSS

FC Växjö

Föreningen bildades 1989 av många fotbollsintresserade som av olika anledningar inte kunde delta i befintliga föreningar och startade föreningen PARS idrottsförening, som i huvudsak bestod föreningens medlemmar av perser där av också namnet. Idrottsmässigt var föreningen på bra väg att trappa upp till division 5 men för utvecklingen kom även det ekonomiska att spela en stor roll och de ekonomiska svårigheterna tvingade föreningen att fundera för nedläggning. Räddningen kom då många andra etniciteter än perser också blev intresserade att vara med, man döpte då föreningen till ARYO idrottsförening, denna gång var föreningens medlemmar av olika ursprung men dominerades av asiater dvs.araber och perser. Trots denna utbredning kom det ekonomiska ännu en gång att spela sin roll och åter igen riskera föreningen att lägga ner, detta 1993.

1994 kom räddningen, då skola och barn onsorg (Växjö Kommun) skrev ett ekonomiskt föreningsavtal med föreningen som gick ut på att föreningen skulle driva en öppen verksamhet för främst barn och ungdomar på en gård (Bergendalska Gården) i centrala Växjö.Denna gård drevs av två näringsidkare med bland annat catering och i avtalet innebar också ytterligare ett namnbyte för föreningen till Bergendahlska IF. Föreningen som hade fotboll som huvudsaklig syselsättning kunde nu utvecklas och bredda sin verksamhet med bland annat Work-out, biljard, schack, bordtennisturneringar, video-och diskussionskvällar samt löparträning och fotbollsskola för barn.

Med detta arbete syftade man till bra kamratskap och bra kontakt mellan svenskar och invandrare samt genom bra aktiviteter bekämpa vålded i samhället. Med sitt namn i behåll flyttade föreningen 1998 sin verksamhet och sin kansli till bostadsområdet ARABY, dit de flesta medlemmarna kommer ifrån. Sedan sin flytt till bostadsområdet har föreningen bara utvecklats positivt och breddat sin roll som stabil förening med sitt rätta syfte.

År 2006 vann BG IF för första gången div. 6 med Jerry Sandberg som huvudtränare. Avancemanget till div. 5 innebar mycket jobb för att försöka vinna och flytta upp till div. 4. Det var mycket nära att BG IF tog hem div. 5 men på grund av inställda matcher som innebar 4 matcher i raken på bara en vecka var det svårt att hålla hela 90 min. BG IF kom på fjärde plats men inte långt ifrån 2:an.

Mycket har hänt sedan dess, hösten 2007 skrev Alexander Gitselov och Saso Atanasoski på för BG IF. med Gits som huvudtränare och Saso som assisterande hoppas vi kunna breda ut truppen och maximera kvalitén och kinkurrensen i laget. Som sagt mycket har hänt sen dess och BG IF:s A-trupp har bara förbättrats till det bättre. Rutinerade tränare är vad som krävs för att komma upp till div. 4 mm...

40 spelare som med tiden har minskats ner, nu består truppen av 24 spelare och konkurrensen är stor.

Även ett p16 lag har nu startat igång igen. En ny huvudtränare har skrivit på och ska träna p16 som med tiden kanske kan flytta upp spelare till A-laget. Välkommen Peco Pecakovski till Bergendalska.

Efter många års diskussioner med medlemmarna så var det dags igen att byta namn. Medlemmarna röstade med stor majoritet att byta namn från Bergendalska IF till FC Växjö. Man bestämde att man skulle bära stadens namn Växjö med stolthet. Från och med 2008 så heter föreningen FC VäxjöSAMHÄLLSENGAGEMANG


Araby sportkafé

är en drogfri och attraktiv mötesplats där ungdomar som känner utanförskap skall ha möjlighet att vara inkluderade, genom att de tar en aktiv roll. Ungdomar som planerar verksamhet för andra ungdomar. Verksamheten har bedrivits i ett samarbete med Muslimsk ungdom, UNIC och Arabygården. Verksamhetsplatsen innehåller två delar, verksamheter på fredagskvällar och veksamhet för primärgruppen som är förlagt på andra dagar än fredagarna. Att vara med i primärgruppen skall vara exklusivt på så vis vill primärgruppen inte kasta bort möjligheten att vara med. Fysiska aktiviteter varas med värderingsövningar, besök av idrottsprofiler, samtal om lag och rätt, etik och moral samt trosfrågor. Verksamheten utgår ifrån socialt utsatta ungdomars idrottsintresse och behov av goda förebilder inför framtiden.


Araby olympiaden

är en tävling som är öppen för alla mellan 7-16 år.

Ungdomarna tävlar både individuellt och för sitt land. Medalj till 1:an och diplom till 2:an och 3:e platserna. Arrangemanget började 1996 och har genomförts varje sommar sedan dess, tävlingen har varit förlagd till de två första veckorna i augusti men skiftade 2020 till början av sommarlovet. Det genomförs två grenar varje morgon kl. 10:00 och på eftermiddagen kl. 14:00. Prisutdelning är ddet varannan dag på lilla scenen i Arabyparken. medalj till 1:a platsen och diplom till 2:a och 3:e platserna. Åldersgrupperna är indelade i 5 klasser: pojkar 7-9 år, 10-12 år, 13-16 år och flickor 7-11 år, 12-16 år. Alla grenar genomförs i Arabyparken och runt on i området. Två arbetslag som arbetar. Varje arbetslag består av 3 fritidsledare som till hjälp har 3 ungdomar. Ungdomarna hjälper till 4 timmar/dag, de ska hjälpa till med genomförandet av tävlingarna, samt med förberedelser och efter tävlingarna. Att ha äldre ungdomar som hjälper till med tävlingarna under olympiaden är ett utmärkt sätt att stärka deras själkänsla, visa upp goda förebilder i området samt ha möjlighet att ge dem ett kul minna och ett sommarjobb.

FC Växjö, föreningen där barn och undgomars ideér och kreativitet står i centrum.


Idrott & skola

är ett samarbete mellan Bergendalska IF/FC Växjö och Bokelundsskolan, där man tillsammans har gemensam verksamhet i 4-5 dagar i veckan. Idrott & skola bedrivs Måndag till Torsdag 3 timmar per dag i Bokelundsolans gymnastiksal. Idrott & skola består av 4 olika aktiviteter för barn i 6-12 års åldern. Fria aktiviteter finns 4 timmar per vecka för barn i åldrarna 10-12. Då har barnen möjlighet att välja vad de vill göra tex att spela fotboll. Det finns även Lek & Lär för åldrarna 6-7 år. Fotbollsspelet är oftast uppdelat i kill-och tjejfotboll.


Ungdom i centrum (UNIC)

föreningen har två föreningsanställda via UNIC med koncentrerat arbete i centrum i samarbete med UNIC.


Nattvandrarna

Föreningen har varit med "föreningsledare på stan" sedan strax efter projektets start med Öster IF- start vågen.


Sommarverksamhet

Sedan flytten till Araby har föreningen haft sommarverksamhet för främst barn och ungdomar men också för familjer. Sommarverksamheten under Juni-August på Arabyparken drar till sig otroligt många familjer från de minska barnen till de äldsta.


Skräpplockning

Pågår inder 6 veckor, sammanlagt 100 timmar i Araby näromsåde.


Sommarlov fotbollsskola

FC VÄXJÖS UTMÄRKELSER

År 2000

Kronprinsessans stipendiefond

“Vi vill att barn och unga ska få en grundtrygghet, bygga sin självkänsla och känna att de är en del av samhället”

År 2005

Växjö kommuns integrationspris

“Priset delas ut till en person som har varit med och skapat meningsfull aktivitet i det lokala samhället”

År 2006

Bakhtiar Mohammed årets ledare Växjö kommun

“Kulltur- & fritidsnämnden uppmärksammar kulturutövare och ideella ledare”

År 2007

Lilla Besonstependiet

“...”

År 2013

Cristian Ozan årets ledare i Växjö kommun

“Kulltur- & fritidsnämnden uppmärksammar kulturutövare och ideella ledare”

MEST AKTUELLA BILDER

Copyright © All Rights Reserved